Upplev Stockholm i julskrud

Nu inför julen visar Sockholm upp sin bästa vintersida. Staden är förstås härlig på sommaren, men det är något visst med vinter-Stockholm ändå. Nu inför jul finns det dessutom flera julmarknader som du kan besöka och få en riktigt ordentlig dos med julstämning.

Om du har tid och möjlighet tycker vi definitivt att du ska besöka Stockholm och julmarknaderna. Boka in en natt eller två på hotell Brunkebergstorg, så har du stadens centrum rakt utanför dörren. Om du vill skämma bort dig själv inför jul kan du kombinera med att besöka ett spa, eller varför inte äta ett skaldjurs-julbord på restaurang Grodan.

Skansens julmarknad

Om det är en enda sak du MÅSTE göra i Stockholm i vinter så är det att besöka julmarknaden på Skansen. Eller åtminstone Skansen, om du inte kan ta dig dit när julmarknaden är öppen på helgen.

För ingen annanstans får du en lika stor dos jul, mys och historia kombinerat. I stadskvarteren pågår förberedelserna för fullt inför den stundande högtiden, och invånarna svischar förbi på sina ärenden hit och dit. I gårdarna kan du ta del av julfirande från mitten på 1800-talet fram till vår tid, och följa hur begreppet jul har utvecklat och förändrats. I butikerna säljs förstås varor med julkänsla, och i bageriet finns det både en och två saffransbullar att lägga vantarna på.

Själva julmarknaden är en samling av runt 70 små bodar där du kan köpa allt som har med julen att göra. Det finns julpynt, stickade strumpor, vantar, julgodis, ostar, korvar, hemstöpta ljus, halmslöjd och mängder av annat hantverk. Oftast är det kreatören själv som säljer sina varor, så vill du veta mer om hantverket bakom de färdiga produkterna så är det bara att fråga.

Julmarknad i Gamla Stan

Om du har ork kvar efter ditt besök på Skansen så finns Stockholms och till och med Sveriges äldsta julmarknad i Gamla Stan. Här var det julmarknad redan i slutet på 1830-talet, och sedan dess har traditionen upprätthållits. Dock var det ett uppehålla 1907-1914, eftersom det då hade blivit för mycket bråk och stök i samband med julmarknaden, samtidigt som kvaliteten på marknaden hade sjunkit under de tidigare åren.

I Gamla Stan är atmosfären i sig mysig, med gamla hus och trånga gränder. När julmarknaden är på plats är det lätt att föreställa sig hur det såg ut förr, och det är nästan så man förväntar sig att stöta ihop med till exempel August Strindberg på väg mellan ett par restauranger.