Skaffa ett hus i skärgården

Drömmer du om att ha ett sommarhus i skärgården? Ett rött trähus med såpade golv som du kan inreda med härliga möbler och många snygga posters på väggarna? Eller kanske skulle du till och med vilja bo där året runt? Vet du – det går att göra! Fast kanske är det inte alls som du har tänkt dig. Eller så kanske det blir bättre än du har tänkt dig.

Ett bra sätt att ta reda på mer om hur det är att faktiskt leva i skärgården är att besöka den under vintern. Då ser du hur livet fungerar när inte alla turisterna är där, och när naturen inte är grön och solkysst. Du kan till exempel boka boende på Fjärdlångs vandrarhem och stanna över någon eller några nätter.

Transporttid

Ett faktum som definitivt kommer påverka ditt dagliga liv är transporttiden. Om du har ett kontorsarbete i stan har du lång pendlingstid att se fram emot. Långa pendlingar är i och för sig inget ovanligt i Stockholmsregionen, men om du bor i skärgården så kommer du bli beroende av både båtar och bussar.

Ett sätt att lösa transporten inne i stan, efter båten, är att ha bilen parkerad där båten lägger till. Det är dock som vanligt i Stockholm – svårt att hitta plats och dyrt.

Om du vill bo i skärgården blir det förstås lättare om du kan jobba hemifrån, eller lokalt på någon av de närliggande öarna.

Finns det skolor i skärgården?

Ohja! Det finns flera skolor på de större öarna.Ett exempel är Utö skola, som har elever från förskoleklass upp till nionde klass. Så även om du har barn i skolåldern går det fint att flytta till ett naturnära boende i kustbandet.

Att låta barnen gå i en mindre skola med större åldersspridning har flera fördelar. Med få elever kommer både lärare och elever närmare varandra och lär känna varandra bättre. Det gör också att barnen får vänner i flera åldrar och inte bara i sin egen klass.

Vilken ö ska jag välja?

Vilken ö i skärgården du väljer beror förstås på din egen preferens, och kanske också på din plånbok. Öarna som ligger närmast fastlandet är mindre ö-lika och mer som vilket samhälle som helst.

Längre ut i kustbandet blir öarna mer och mer primitiva, både med el- och vattenförsörjning. Och vi tycker nog ändå att du bör välja en ö som har rinnande färskvatten och en ordentlig elförsörjning. Annars blir livet kanske lite väl strapatsrikt, även i vardagen.