Att besöka naturreservatet

Det finns ett stort och fint naturreservat att njuta av på Fjärdlång. Här kan man vandra fritt eller längs med olika leder. Det finns mycket att titta på och uppleva i reservatet, bland annat en rik flora och fauna. Men hur går det till att besöka ett naturreservat och vilka regler gäller där?

Hänsyn till djur och natur

De allra flesta regler finns för att människor som besöker reservatet ska respektera naturen och de djur som lever där. Man får till exempel inte ta bort eller förstöra några naturföremål. Man får självklart lyfta upp en sten eller flytta på en gren som ligger över vägen men man får inte plocka blommor eller bryta av grenar. Man får inte heller ha med sig lösa djur eller störa djurlivet medvetet genom att jaga eller liknande.

Boende

Det är under de flesta omständigheter tillåtet att övernatta i naturreservatet. Utan speciellt tillstånd får man dock inte övernatta mer än två nätter, och man måste också slå upp tältet på markerade platser. Man får inte heller göra upp öppna eldar om det inte finns särskilda platser iordningställda för det.

Transport

I naturreservatet går man. Om man ska ha båt i närheten får man inte åka fortare än 7 knop om man befinner sig mindre än 100 meter från land.

Får alla komma dit?

Under vissa tider på året får man inte besöka vissa delar av naturreservatet eftersom att det skulle kunna störa djurlivet. I övrigt får vem som helst besöka naturreservatet. Det spelar ingen roll om man är ung eller gammal. Man bör dock ha koll på att terrängen inte alltid är den jämnaste att gå i och det kan vara en bra sträcka att gå. Om man har barn med sig är det viktigt att de får veta att de inte ska springa runt och skrika allt för mycket. Då kan djuren bli rädda.