Promenera – En god gärning för din hälsa och miljön

Var man än vänder sig svämmar tidningar och bloggar över med prat om nystart. Vi kan tycka att det blir lite mycket, men kan ändå inte låta bli att haka på trenden. Så, här kommer det: vårt inlägg om höstens nystart.

Vårt nystartstips är att göra en enkel grej som ändå har en stor påverkan på ditt liv. Nämligen börja promenera! Genom att promenera regelbundet får du bättre hälsa, du får frisk luft och du minskar miljöpåverkan från andra transportsätt.

När du har börjat promenera kommer du upptäcka att det är lämpligt att hålla dina fötter i bra skick för att undvika att det gör ont i onödan. Unna dig regelbundna fotbad, med peeling och insmörjning efteråt. Behandla vårtor och förhårdnader så att de inte stör.

Vardagspromenader

Vardagspromenader är ett perfekt sätt att få till ett liv med mer rörelse i. Vi som har stillasittande kontorsarbeten behöver röra på oss mer för att kroppen ska må bra. När vi rör på oss ökar dessutom syretillförseln till hjärnan, så inte bara kroppen utan även knoppen mår bättre. Genom att göra små förändringar i dina dagliga vanor kan du få in mycket mer rörelse och alltså må bättre.

Det finns undersökningar som visar att vi alla ska gå minst 10000 steg om dagen för att upprätthålla en god fysisk status. Med stillasittande dagar framför en datorskärm är det svårt att komma upp i så många steg.

För att få till lite vardagspromenader finns det en del saker du kan testa:

  • Om du har långt till jobbet hoppar du av kollektivtrafiken en hållplats innan den ordinarie och går sista biten.
  • Har du nära till jobbet går du hela vägen.
  • Använd en del av din lunchrast till att promenera. En kvart är mer än inget alls.
  • Gå upp och ner för trappor istället för att ta hissen.
  • Promenera istället för att ta bilen om du ska någonstans som är mindre än en kilometer bort.

Helgutflykter

På helgerna är vi många som har lite mer tid att tillgå än på vardagarna. Då kan du med fördel ge dig ut på promenader som har mer av en utflyktskaraktär.

Ta en tur ut i skärgården till någon av alla öarna. Promenera och låt den vackra naturen sjunka in i ditt medvetande. Självklart har du med fika, så du kan ta pauser och fylla på med energi när du behöver det.