Planera en försommarpaddling

Det kommer att komma en sommar i år också. Om du tittar riktigt noga så kan du faktiskt märka att den är lite på gång redan nu. För visst har du märkt att det är ljusare lite längre på kvällarna?

Men än är den alltså inte riktigt här. Och det betyder att det fortfarande är ganska gott om tid för att planera starten på sommarsäsongen. För oss som bor i eller bara älskar att vistas i skärgården är en typisk sommaraktivitet att paddla kajak. Att ge sig ut en tidig morgon när havet fortfarande ligger spegelblankt efter natten och få uppleva hur strandkanten vaknar till liv allt eftersom vi glider fram i tystnad, med droppandet från paddeln som enda ljud är något du måste uppleva någon gång i livet.

Låt planeringen vara härlig, den också

Planering i allmänhet är inte så roligt. Men om du tänker dig planeringen som en del av själva paddlingen, och en stund där du kan drömma om det som komma skall, så kanske det känns mysigt och inte alls speciellt betungande.

Så förse dig med kartor och sjökort, kokböcker, papper och penna och sätt dig under taklampor med bra ljus. Ska du paddla med andra vuxna kan du gärna låta dem vara med, och ha planeringen som ett slags “förrätt” tillsammans.

Lägg ut en lämplig rutt som passar alla som ska vara med både i distans och svårighet. När det första steget är avklarat kommer resten nästan att falla på plats av sig själv. Utrustningslistan beror ju av hur länge ni ska vara ute, och det påverkar också hur många mål mat det är som ska planeras.

Gör en lyxig meny

Ett sätt att göra paddlingen ännu härligare är förstås att se till att menyn för turen känns lyxig och genomtänkt. Med små medel går det att laga mat utomhus som ändå har karaktären av riktigt god restaurangmat.

Det blir kanske lite mer packning än om ni äter frystorkat hela turen, men upplevelsen kommer att vara så mycket bättre. Och en av de bästa sakerna med paddling är ju att du inte behöver bära din packning, utan bara få plats med den i kajaken.