Ordna en härlig adventshelg i skärgården

Nu är det hög tid att ordna tidernas mysigaste glöggkalas och adventsmingel. Bjud in familj, vänner och bekanta till en helg i skärgården, mitt i mörkaste december!

Har du ett hus i skärgården använder du förstås dig av det. Om inte så finns det boende att boka. Oftast är det under sommaren man hyr hus i skärgården, men det går förstås lika bra att hyra under den kallare årstiden, åtminstone om huset är isolerat.

Mys och pyssel

Vad är mysigare än att julpyssla tillsammans med goda vänner? Inget, säger vi! Förbered och ta med ingredienser till ett riktigt julstök, så blir helgen helt vidunderlig. Baka pepparkakor, lussekatter och tunnbröd. Gör pappershjärtan att hänga i granen och klipp några tomtegirlander. Stick nejlikor i apelsiner och häng upp i röda snören.

Koka kola och knäck, och gör ischoklad. Rocky road är både lätt att göra och försvinnande gott. En riktigt frasig vaniljfudge som smälter i munnen kommer du behöva göra minst dubbel sats av om du vill ha med dig något hem efter helgen.

Glöggmingel

För att bryta av julstöket ser du till att en sen eftermiddag avsätts till glöggmingel! Nu är det finstassen som gäller – höga klackar och kort klänning. På med smink och snyggt tejp löshår. Skjorta och kavaj för herrarna.

Bjud på glögg och bubbel, eller kombinera de två till en glögg-kir. Du gör den lätt genom att hälla lite kall glögg i ett bubbelglas, och sedan fylla på med bubbel. Dekorera med några frysta lingon, och du har ett festligt alternativ för de som tycker glögg är för sött och sliskigt.

Snittar till glöggen är en klassiker, och av goda skäl också. Pepparkakor med en liten bit grönmögelost funkar alltid. Stavar av Västerbotten med en klick fikonmarmelad är också gott. Chips med creme fraiche och rom är lätt att fixa och festligt.

För att hålla det enkelt låter du glöggminglet övergå till charkmiddag med vin. För mycket glögg blir sött och jobbigt. Ha ordentligt med chark och ost med dig, så kommer alla bli mätta och minglet kommer hålla igång hela kvällen. Serranoskinka, några olika sorters salami, parmesanost, herrgård och mer av fikonmarmeladen. Lite färska päron och druvor är också gott till det salta och feta.