Fira jul i fjällen – åk skidor och minska julklappshetsen

Även om vi förstås älskar att bo i havsbandet, och tycker att Fjärdlång är fantastiskt året om, så gillar vi också att åka skidor. Att fira jul med en skidsemester i fjällen är en nästintill magisk upplevelse, och något vi gärna rekommenderar andra att också göra. Att vara ute i vintervädret hela dagen innan man firar jul på kvällen ger en helt annan stämning än när hela dagen går ut på att vänta på tomten. Som en bonus får man en vit jul, förstås.

Det allra roligaste är förstås om man lyckas samla hela familjen på skidresan, så att man kan fira jul tillsammans. Boka en stuga eller lägenhet per familj så kan ni välja hur mycket ni vill umgås på resten av resan. På själva julafton firar ni förstås tillsammans i en av bostäderna, efter att ni har tagit det sista åket för dagen.

Ett smart sätt att minska julklappsberget

När ni firar jul någon annanstans än hemma blir det naturligt att det blir färre klappar eftersom ni inte har obegränsat med plats för packning. På det viset blir det en minskning av paketbergen som brukar öka i storlek för varje jul. På köpet minskar ni konsumtionen och kanske också stressen över julklappsinköpen.

Med färre julklappar är det lättare att lägga omtanke om varje klapp, och också för mottagaren att uppskatta presenterna istället för att mäta vem som fick flest.

…och okej, vi erkänner: Det kan förstås hända att ni får ha en extra julklappsutdelning för barnen när ni kommer hem från skidsemestern. Men även den kan vara lite mindre än om ni hade firat en vanlig jul hemma.

Tips på små julklappar

Små men omtänksamma klappar är inte alltid det lättaste att komma på. Men här kommer några tips från oss alla, till er alla.

  • Sällskapsspel i miniatyrformat. Spel är en rolig klapp som inspirerar till mer samvaro.
  • Pocketböcker. Läsning är ett härligt jullovsnöje, både på egen hand och som högläsning. Välj spännande böcker så är det lätt att få med barnen på högläsning.
  • En fickplunta. Det finns massor med snygga pluntor online.
  • Favoritparfym. Välj antingen en existerande favorit, eller en som du tycker luktar fantastiskt och skulle vilja att mottagaren testar.
  • Små lego-byggsatser. Gärna 3-in-1, där man med samma sats kan bygga tre olika saker.