Djurliv på Fjärdlång

Den lilla ön Fjärdlång som ligger i Haninge kommun är nog inte allt för välkänd. Många har missat den här pärlan som faktiskt både har naturreservat, vandrarhem med mera. Öar tenderar ofta att ha ett relativ begränsat djurliv. Många djur vill eller kan inte simma långa sträckor. Men hur ser det egentligen ut på Fjärdlång?

Fåglar av alla de slag

När det gäller öar är det inte speciellt ovanligt att alla möjliga fåglar dyker upp. De lockas ofta till vatten och när det dessutom finns ett naturreservat är omgivningen relativt lugn och skön. Här ses både fiskmåsar, skator och de lite mindre vanliga rovfåglarna.

Även rovdjuren har hittat fram

Det är dock inte bara fågar som hittat till Fjärdlång. Också rådjur, älgar och annat fyrbent finns på plats. Det har till och med lyckats ta sig in björnar på ön. Det kommer därför troligen inte att dröja länge innan också vargar och lodjur dyker upp. Det är dock viktigt att hålla lite koll så att de inte börjar ta över ön. Det ska inte vara farligt att vistas på Fjärdlång.

Tamdjur

I och med att det finns ett naturreservat på Fjärdlång är det inte önskvärt med katter, hundar eller andra lösspringande djur. Man får dock ha med sig djur om man är på besök eller om man övernattar på ön. Dessutom finns det en del tamdjur som går i naturreservatet för att hjälpa till med att hålla markerna öppna så att de inte växer igen. Det är inte bara fråga om vilda djur utan också om kor, getter och ibland får. Om man kommer med husdjur till ön kan det vara bra att veta att det är en bit att åka till närmaste veterinär. Det är alltså bra att ha med sig lite första hjälpen utrustning, samt se till att djuret är vaccinerat.