Vårutflykt

Just nu, i början av mars, känns det inte så vårlikt. Vintern slog till efter nyss, efter att ha hållit sig på mattan under nästan hela den mörka årstiden. Men trots det är det ju ändå så att vi närmar oss våren. Ljuset kommer närmare och närmare hela tiden, och innan du vet ordet av är våren och försommaren är här.

Men innan dess är det definitivt dags att njuta lite av den allra tidigaste våren. I skärgården och på Fjärdlång känns naturen extra nära, och det gör alla vårutflykter ännu lite härligare. Så dra på varma kläder och packa utflyktsväskan, för nu är det dags! Om du förbereder middagen i en sous vide som är praktisk har du dessutom allting färdigt när du kommer hem och kan förlänga utflykten ännu mer.

Matsäck är superviktigt

Oavsett vad du väljer att göra under din utflykt är det viktigt att du ser till att ha med en ordentlig matsäck. Ja, egentligen behöver du inte ens göra något speciellt på utflykten, bara du har en matsäck. Att äta eller fika utomhus är ju en utflykt i sig, och framför allt barn brukar älska att äta ute.

En matsäck behöver inte vara speciellt lyxig för att fungera. Smörgåsar och varm choklad eller varm saft fungerar fint om du inte har någon inspiration. Vill du lyxa till det lite är kalla pannkakor med sylt eller socker en utflyktsklassiker, liksom baguetter med något slags fyllning.

Laga mat utomhus

Ett annat bra tips för en utflykt är att laga mat på utekök. Spritkök eller öppen eld fungerar vilket som. Har du barn med på utflykten kommer de vara fascinerade av elden, så välj enkel mat som du kan laga medan du håller barnen borta från lågorna. Är barnen lite äldre kanske de vill vara med och laga, och även då är det smart att ha valt en enkel meny.

Det allra enklaste är förstås att värma burkmat. Vill du göra det lite mer avancerat är grillade smörgåsar, eller köttbullar som du värmer i brunsås och serverar med potatismos båda höjdare som brukar gå hem hos både stora och små.

Ta med leksaker

Även om du bara har tänkt gå ut en bit i naturen och laga lite mat är det smart att ta med lite leksaker. Det är en hel del förberedelser som behövs för utematlagning, och tålamodet är inte alltid på topp.

Boccia, krocket eller kubb är bra och enkla tidsfördriv som funkar i många olika terränger och som passar deltagare i de flesta åldrar. Även efter maten kan det vara bra med lite lek och spel, både för att låta maten sjunka och ge lite tid för ihop-packning av matlagningsstationen.