En ledig dag i Stockholm

Att ta en ledig dag i Sveriges huvudstad är en utflykt som vi verkligen vill rekommendera. Även om du bor i staden så kan det vara väl värt att ta en ledig dag och bara njuta av de vackra omgivningarna och de ståtliga byggnaderna. Att turista i sin egen stad är något som vi i allmänhet gör för lite av tycker vi. Och även om du inte kan ta en hel dag ledigt, kan det räcka med en lunchutflykt. Ät lunch i Stockholm, fast i en annan del av staden än du brukar. Det blir en miniutflykt som ändå ger dig nya intryck.

Om du har möjlighet väljer du såklart att ta ledigt en dag med vackert väder. Solsken gör under för humöret, och att strosa runt i en solig stad under vintermånaderna är precis lika vackert som under sommaren. På en del ställen kan du till och med sitta på uteserveringar, insvept i filt och med gasvärmarna påslagna.

Och du – glöm inte att stänga av mobilen. Var istället närvarande i stunden, och ta in intrycken du får. Spara bilderna i minnet istället för i telefonen.

Upplev staden till fots

Stockholm är en väldigt vacker stad, men det är lätt att missa det när man åker tunnelbana eller till och med buss. Så vi vill slå ett slag för att turista till fots. Då finns det inget som stör uppmärksamheten, utan du kan verkligen njuta av alla vackra vyer.

Alla delar av Stockholm har sin charm, så var du väljer att strosa runt beror lite på vad du har för intressen. Vissa delar har fantastiskt arkitektur från olika perioder, andra stoltserar med vackra parker och härliga grönområden. Och för den shoppingintresserade finns det förstås också gator at promenera längs, med möjligheter till diverse pauser för inköp eller fönstershopping.

Upplev Stockholms gröna ö

Promenera längs kajkanten från Sergels torg till Djurgårdsbron och gå över till den gröna ön. Här finns det, förutom massor med natursköna promenadstråk, mängder med kultur att ta del av.

På Vasamuseet kan du fräscha upp kunskaperna om regalskeppet och dess korta seglats. Att se det bevarade skeppet kan också ge en känsla för hur livet ombord kunde te sig under 1600-talet.

Är du historieintresserad är Skansen också ett givet utflyktsmål. Inte främst för djuren, utan snarare för stadskvarteren. I stadskvarteren och landskapsstugorna får du nämligen en bild av livet i Sverige förr i tiden. Stugorna visar hur livet kunde te sig från 1600-talet och framåt. I stadskvarteren finns det fortfarande verksamhet inom en del hantverk, och du kan köpa produkter som tillverkas där.