Norrmalm – från kåkstad till storstad

Som du säkert redan misstänker uppstod namnet “Norrmalm” på grund av att stadsdelen ligger norr om Stadsholmen. Redan år 1288 nämnde man Norrmalm i skrift, så det är en stadsdel med lång historia på flera hundra år. Det har dessutom bevarats en karta från år 1751 (Charta öfwer Stockholm) där Norremalm definieras som ett område runt Stockholmsåsen – mellan Brunnsviken i norr och Norrström i söder.

Det var år 1602 som Norrmalm utsåg till en egen stad som hade egen borgmästare och magistrat, vilket då kallades för Norra Förstaden. Området beboddes mestadels av soldater, sjöfolk och hantverkare av olika slag, så på den tiden var det ett stadsområde för arbetarklassen, varav många arbetade på det som vi idag kallar för Blasieholmen. Hur stort var då området på 1600-talet? År 1629 beboddes Norre Förstaden av 3 024 personer och det var ett ganska ostrukturerat område, mer eller mindre en kåkstad, med gator och stigar som gick lite hursomhelst.

Idag är Norrmalm ett fint område för konferens Stockholm, shopping och vackra områden som löper från Barnhusviken ner längs Tegnérgatan, Birger Jarlsgatan, Nybroviken, Riddarholmen och så vidare. Det är knappast en kåkstad längre! Nu associerar vi Norrmalm med Operahuset, shopping på Drottninggatan och modern dans på Kulturhuset. Vår vackra huvudstad växer vart år och är känd världen över för den vackra arkitekturen, det goda kaffet och den trygga miljön. Några av de kändaste byggnaderna är Blå tornet, Adolf Fredriks kyrka, Operan, Klara kyrka, Hötorgsskraporna och Centralbadet. Det Blå tornet är ett lagskyddat byggnadsminne sedan 2000 där du kan besöka Strindbergsmuseet.