Stockholms skärgård – Ett givet utflyktsmål i sommar

Stockholms skärgård räknas som Sveriges största skärgård med sina 24 000 öar och skär. I Östersjön är den dock bara näst största – Skärgårdshavet i sydvästra Finland är större.

Sommartid finns det få utflykter i Stockholm som är härligare än en tur ut i skärgården. Till en del öar kan du ta dig med bil eller buss, medan det är båt som gäller för att nå andra. De allra flesta öarna har övernattningsmöjligheter, så det är lätt att göra en minisemester av utflykten om du skulle vilja.

Det är inte bara sol och bad som lockar med skärgården, utan det är också en helt egen natur som har fått fritt spelrum i havsbandet. Klippor, barrskog, och en natur som är närvarande på ett helt unikt sätt är också en del av ett besök i skärgården.

Sandhamn

Sandhamn sägs ha det bästa nattlivet i skärgården, så om du är sugen på att festa natten lång är det här ön för dig. Det tar ungefär 1,5 timme att ta sig hit med båt från centrala Stockholm.

Tillbringa dagen på klipporna och njut av bad och solsken. När du har tröttnat på att lapa sol kan du checka in på något av hotellen och göra dig i ordning för kvällens begivenheter. Det finns bed & breakfast, hotell och värdshus att välja mellan, och om du önskar kan du till och med besöka ett spa.

Nattlivet sker på de många restaurangerna och krogarna, så när du har ätit middag är det fritt fram att gå vidare och roa dig natten lång.

Norröra

För alla som har sett Astrid Lindgrens Saltkråkan så är igenkänningsfaktorn hög när du kliver i land på Norröra efter tre timmars båtfärd. Det var nämligen här teveserien spelades in. När Astrid Lindgren skrev boken om Saltkråkan bodde hon på Furusund, och hade faktiskt Norröra som förlaga till Saltkråkan.

Här kan du numera fika i Snickargården, och ta en promenad på bryggan som farbror Melker badade med kläderna på från.

Utö

På Utö finns det en järngruva och ett gruvmuseum där du kan lära dig mer om öns historia som en viktig plats för råvaru-brytning under industrialismens högvarv.

Idag har man inte längre någon gruvdrift på ön, utan här handlar det istället om vackra stränder och slingrande cykelvägar. Du bor bekvämt på hotell, vandrarhem eller i någon av stugorna på ön. Att ta sig hit tar ungefär tre timmar med båt från Stockholm.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.